ΘΕΕ ΜΟΥ…!!! ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ 600.000 από την τουρκική «σκούπα» στην Κωνσταντινούπολη…!!! 200% αυξήθηκαν τους τελευταίους 5 μήνες οι ροές…

Διαστάσεις εθνικής κρίσης λαμβάνει το μεταναστευτικό για την Ελλάδα καθώς όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος στην Βουλή παρατηρείται….

κατακόρυφη αύξηση των ροών κατά 200% μέσα σε διάστημα 5 μηνών.

Ενημερώνοντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας (η ενημέρωση μεταδόθηκε απευθείας από το κανάλι της Βουλής) είπε ότι η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας συγκράτησε τις ροές την περίοδο 2016 – 2017 ωστόσο από το 2018 παρατηρείται «θεαματική αύξηση» για να φτάσει «σε σε έξαρση, από τον περασμένο Μάιο που αρχίζουν να ανεβαίνουν σταδιακά, ανεπαίσθητα αλλά σταθερά στην αρχή, μέχρι που έφτασαν στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Μεταξύ Μαΐου και σήμερα υπάρχει αύξηση της τάξεως του 200%. Σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια η αύξηση είναι της ίδιας περιόδου, αύξηση της τάξεως του 110%».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αρμόδιος για την Μεταναστευτική Πολίτικη υποστήριξε ότι η έξαρση του φαινομένου οφείλεται σε τέσσερις βασικούς λόγους – πηγές από την περιγραφή των οποίων διαπιστώνεται ότι η κατάσταση μπορεί να λάβει δραματικότερες διαστάσεις.

Εως και 600 χιλ μετανάστες στην πόρτα της Ελλάδας από την «σκούπα» της Κωνσταντινούπολης

Οι λόγοι σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο είναι οι εξής:

– Η επιχείρηση «σκούπα» που έχει ξεκινήσει ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου έχει εκτοπίσει στα τουρκικά παράλια 250-600 χιλ μετανάστες που αναζητούν διέξοδο προς την Δύση. «Στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαβιούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες ή παράνομοι μετανάστες αποφασίστηκε μια πολιτική-σκούπας κυρίως μετά την εξαγωγή των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, τις οποίες έχασε το κόμμα του Προέδρου Ερντογάν, για έναν από τους βασικούς λόγους που ήταν ακριβώς η μεγάλη παρουσία παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Κωνσταντινούπολη» είπε αρχικά ο υπουργός για να προσθέσει «Οι πληροφορίες λένε ότι μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες, η συντηρητική εκτίμηση είναι ότι μιλάμε για 250.000-300.000 χιλιάδες και άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό στις 600.000, πάντως μιλάμε για πάνω από 250.000 ανθρώπους. Όταν εξελέγη ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης με ατζέντα εκδίωξης και μείωσης παρουσίας προσφύγων και μεταναστών στην πόλη, ξεκίνησαν και κάποιες επιχειρήσεις-σκούπας που αφορούν στην καλύτερη περίπτωση κάποιες χιλιάδες ανθρώπων, 10-20 χιλιάδες. Οι υπόλοιπες εκατοντάδες χιλιάδες άκουσαν, πληροφορήθηκαν, ανησύχησαν και φοβήθηκαν και προφανώς δεν έμειναν άπραγοι. Που μετακινήθηκαν; Δυτικότερα, δηλαδή στις τουρκικές ακτές απέναντι από τα ελληνικά νησιά»

– Η δεύτερη σταθερή πηγή σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Συρία ειδικά στην περιοχή Ιντλίμπ

– «Η τρίτη πηγή είναι το Ιράν, όπου διαμένουν μεγάλοι και πολυπληθής αφγανικοί πληθυσμοί. Το Ιράν βρίσκεται σε μια σύγκρουση και μια πίεση, αυτή τη στιγμή, με τη δύση και πολλοί αναλυτές εκτιμούν -το μεταφέρω, χωρίς κατ’ ανάγκη να το υιοθετώ- ότι υπάρχει μια πολιτική κίνησης αφγανικών πληθυσμών δυτικότερα, που φτάνουν μέχρι την Τουρκία» υποστήριξε ο υπουργός.

– Ο τέταρτος λόγος αύξησης των ροών ειδικά, μετά τον Μάιο-Ιούνιο, είναι η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας με Ευρώπης και ΗΠΑ. Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι από την 15η Ιουλίου 2019 όταν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, λόγω της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας προχωρούν σε μια σειρά δηλώσεων για άνοιγμα των συνόρων τους και μη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η έξαρση του φαινομένου βρήκε την Ελλάδα με δομές φιλοξενίας που ήδη είχαν ξεπεράσει τα όρια χωρητικότητας. «Ποια ήταν η κατάσταση όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τη διακυβέρνηση της χώρας; Δεν έχω πρόθεση εδώ να κάνω αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά πρέπει να μιλήσουμε με όρους αντικειμενικότητας. Η εικόνα είναι επικίνδυνα ξεχειλισμένα με διπλάσιους και τριπλάσιους πληθυσμούς κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Δηλαδή, τα hotspots και τα camps στα νησιά και απολύτως οριακά στην ενδοχώρα. Δεν υπάρχουν κενές θέσεις, είναι κάποιες εκατοντάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως παράλληλα είχε μπλοκάρει και το σύστημα εξέτασης και παροχής ασύλου. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι εκκρεμούσαν 70-75 χιλ αιτήσεις προκειμένου να εξεταστούν από ένα σύστημα που «ευνοεί μείζονες καθυστερήσεις».

«Παραλάβαμε μια συγκεκριμένη κουλτούρα στάσης απέναντι στο ζήτημα, μία αντίληψη πολιτική στο πώς αντιμετωπίζεται αυτό το μείζον πρόβλημα. Ποια ήταν αυτή η αντίληψη; Η αντίληψη που ξεκίνησε με τη λογική του «μπαίνουν, λιάζονται, φεύγουν»» είπε σε άλλο σημείο ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για να προσθέσει «Αυτή ήταν η κατάσταση στη χώρα, χαοτική, πολλές φορές εφιαλτική, που ήρθε πάνω της το νέο οστικό μεταναστευτικό κύμα που δημιουργήθηκε στη γειτονιά μας για τους λόγους που σας εξήγησα πριν. Είναι βέβαιο ότι η πολιτική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού γίνεται σε δύο μέτωπα. Στο εσωτερικό, που είναι περισσότερο μία πολιτική διαχείρισής του και στο εξωτερικό, που είναι περισσότερο μια πολιτική αντιμετώπισής του, γιατί οι αιτίες είναι μη ελεγχόμενες από τη χώρα, συμβαίνουν εκτός συνόρων. Όμως και εδώ είναι η κριτική στην προηγούμενη Κυβέρνηση, απέναντι σε αυτή την αυξημένη ένταση, η πολιτική που ακολουθήθηκε για να την αντιμετωπίσει, ήταν μια πολιτική που δεν βοήθησε την αντιμετώπιση και την αποτροπή, αλλά πολλές φορές δημιούργησε και λειτούργησε ως παράγον μαγνήτη, όχι ως αιτία».

πηγή 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: